Tudnivalók a szürkehályog műtétről

Tudnivalók a szürkehályog műtétrőlA szürkehályog a szemlencse maradandó elhomályosulása, mely jellemzően idősebb korban alakul ki. Előfordulhat sérülésből eredő, veleszületett, fizikai vagy kémiai behatás eredményeként is. Műtét nélkül vaksághoz vezet.

A tüneteket tekintve a leggyakoribb panasza a látásélesség csökkenése: A korábbi kiváló látás felváltja az egyre rosszabb látás, amit régen láttál, ma már homályos, nem éles. Ritkább panasz, hogy a szembejövő fény kápráztat, vagy hogy a látás távolra romlik ugyan, de az olvasáshoz nem kell az addig megszokott olvasószemüveg, vagyis a szem rövidlátóvá válik. Röviden tehát az mondható, hogy a szürkehályog a szemlencsék elhomályosodása.

Sajnos a szürkehályog kialakulását megelőzni nem lehet, gyógyszerekkel nem befolyásolható. Egyedüli eredményes gyógymódja, amellyel visszaállítható a látásélesség, a szürkehályog szemműtét, melynek lényege az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és egy korszerű műlencsével történő helyettesítése. A műlencsék rendkívül rugalmas és szövetbarát anyagból készülnek, melyet a szem reakciómentesen elfogad. A mai modern műlencséknek köszönhetően már nem csupán a szürkehályog kialakulása előtti látásélesség visszaállítására van lehetőség, hanem a korábbi fénytörési hiba korrigálására is.

A szemműtétet minden esetben kötelező alkalmassági vizsgálat előzi meg. A szemműtét maga altatás és injekció nélkül történik, a szemet szemcseppel érzéstelenítik, így a páciens nem érez semmilyen kellemetlenséget a beavatkozás során.