Milyen típusú tűzoltó készülékek vannak?

Rengeteg helyen szükség lehet tűzoltó készülékre. Munkahelyeken, rendezvények során, különböző létesítményeknél előírás a rendszeresen minősített poroltó megléte. De milyen típusú tűzoltó készülékek léteznek, és melyiket kell használni? Cikkünkből kiderül.

A tűzoltó készülékek készülékek működésének lényege, hogy a készülékben található oltóanyagot a készülékben uralkodó nyomás hatására lehet célirányosan a tűz helyére lövellni.

Az oltóanyag típusa szerint megkülönböztetünk:

  • Milyen típusú tűzoltó készülékek vannak?Vízzel oltó: Kis terjedelmű tűz eloltására képes, általában szerves anyagok tüzeire előnyös használni, és nem alkalmazható fémek tüzeinek eloltására.

  • Habbal oltó: használható szilárd anyagok és éghető folyadékok (benzin, olaj) tüzének oltására. Nem használható azonban elektromos berendezések, nyomás alatti folyadékok és gáztüzeknél.

  • Porral oltó: A poroltók előnye, hogy több típus megfékezésére is egyformán alkalmasak, ezeket a típusokat az adott poroltóban található oltópor típusa határozza meg. A legnépszerűbb választás az ún. ABC poroltó, amely a szerves anyagok, benzin, gázolaj és gázok tüzeire is egyaránt alkalmas.

  • Szén-dioxiddal oltó: Az ilyen készülékek lényege, hogy 78 fokos szén-dioxidot lövellnek ki, így fokozottan ügyelni kell használatukra, ugyanis pillanatok alatt súlyos fagyási sérüléseket okozhatnak az emberi szervezet számára.

  • Halonnal oltó: A halonok olyan vegyületek, melyek nem tartalmaznak hidrogént, így nem éghetők. Magas hőmérséklettel érintkezve az emberi szervezetre káros vegyületek képződhetnek.