Mi várható a lézeres szemműtét alkalmassági vizsgálaton?

Mi várható a lézeres szemműtét alkalmassági vizsgálaton?A lézeres szemkezelés ma már szinte rutinműtétnek számít, a modern kezelések néhány perc alatt elvégezhetők, teljesen fájdalommentesek és nincs szükség altatásra sem elvégzésükhöz. Az egyszerű, gyors kezeléseknek azonban, a fejlett technológia mellett, előfeltételük a kötelező, részletes alkalmassági vizsgálat. Lássuk, mi is történik a lézeres szemműtét alkalmassági vizsgálaton.

Az alkalmassági vizsgálat, ahogy maga a szemkezelés is teljesen fájdalommentes, azonban jóval tovább tart. A részletességnek köszönhetően 90-120 percig is tarthat a kezelés, és két szemész szakorvos, egymástól függetlenül is elvégzi a vizsgálatokat. Ha a két eredmény különbözik, akkor a különbségek okait együttesen megvizsgálják a szakorvosok.

A vizsgálat során több különböző módszerrel is megmérik a szemek fénytörési hibáit, melyek alapján meg tudják mondani a lézeres szemműtét várható eredményét, és el tudják készíteni a terveket a szemkezeléshez.

Mivel a kontaktlencse viselése megváltoztatja a szaruhártya alakját, így a vizsgálat előtt, meghatározott ideig, nem szabad kontaktlencsét viselni. Ez az idő a kontaktlencse típusáról függ, lágy lencse esetén néhány napig, keményebb lencse esetén néhány hétig kell kontaktlencse nélkül élni.

Az alkalmassági vizsgálattól függetlenül is vannak kizáró okai a szemműtétnek, viszont a szemeknek is lehetnek olyan problémáig, melyeket a vizsgálat nélkül nem lehet észrevenni.