A kender használata a történelem során

A kender használata a történelem soránA kenderről sokak számára a füves cigi jut eszébe, azonban emellett számos olyan felhasználási területtel találkozhatunk, ahol a kender jelenti az egyik legjobb megoldást. Több ezer éve alkalmazzák különféle feladatokra, köszönhetően számos pozitív tulajdonságának és könnyű termesztésének, előállításának. Az ipari célokra termesztett kender egyáltalán nem, vagy csak minimálisan tartalmazza a marihuána alapját, a THC-t. Termeszteni is könnyen el lehet kezdeni, mert akár az internetről, kender webshopokból minden hozzávaló beszerezhető, megrendelhető.

A kezdeti időkben ruhaanyagként, valamint hajók vitorlájaként használták. Erre az tette alkalmassá, hogy a víz hatására ez volt az egyik olyan anyag, ami leglassabban kezdett rohadni. Szintén a hajózáshoz kapcsolódik a ruhaként történő alkalmazása, a XIX. századig a tengerészek ruháinak nagy többsége kender rostból készült, köszönhetően kiváló hőtartásának és vízfelszívó képességének.

Ételként is régóta funkcionál a kender, ennek magja volt Kína első gabonája. Fehérjében, vitaminokban gazdag alapanyag, így az egészséget is segített megőrizni.

A hosszú élettartamának köszönhetően, kiváló ellenálló-képességének köszönhetően papírként is funkcionált, világhírű festők készítették alkotásaikat kenderpapíron.

Az építőipar szempontjából is számos pozitív jellemzője van a kendernek, pl. negyedannyi terület kell hasonló mennyiségű cellulózrost előállításához, mint ha fából készítenénk azt.

Érdekesség, hogy Henry Ford lső T-modelljét kender üzemanyag hajtotta, és az autó maga is kenderből készült, melyet Ford a nagybirtokán termesztett.