Mit kell tudni a fehérjeporokról?

Aki rendszeresen sportol, edz, tudja, hogy a megfelelő fehérjebevitel kiemelt fontosságú a sportolás szempontjából. A fehérje megtalálható nagy mennyiségben természetes ételekben is (pl. húsok, bab, mogyorófélék), de lehetőség van fehérje-bevitelre por formájában is.

A fehérjeporokat általában a testépítőkhöz szokták kötni, azonban akár az átlagemberek számára is kiváló lehetőséget nyújtanak a megfelelő mennyiségű fehérje beviteléhez. Azok, akik nem figyelnek oda, hogy miből mennyit esznek, valószínűleg nem visznek be elég fehérjét szervezetükbe nap mint nap.

Meg lehet vásárolni ezeket a fehérjeporokat ma már számos boltban, de akár az internetről is rendelhetsz magadnak különféle egészséges táplálkozás webshopból, vagy étrend-kiegészítők árusításával foglalkozó áruházból is.

Mit kell tudni a fehérjeporokról?

A fehérjepopok általában 3 nagy típusba sorolhatók: tejsavó, kazein és szója fehérje. A tejsavó a legnépszerűbb, mivel ez tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges 9 aminosavat is, és vízben is oldódik. A szója fehérje hátránya, hogy drágább, mint a tejsavó fehérje, valamint vízben kevésbé jól oldódik, előnye azonban, hogy növényi alapanyagokból készül, így a vegetáriánusok, vegánok is bátran fogyaszthatják.

Mikor lehet szükség fehérjepor fogyasztására?

  • Ha növésben vagy. Ilyenkor több fehérjére lehet szükség, mint általában, mivel erre szükség van a növekedéshez.
  • Ha rendszeresen edzel, testépítesz. Ezekben az esetekben is az átlagosnál több fehérje-bevitelre van szükség, mivel ehhez szükség van az izmok építéséhez.
  • Ha vegán vagy. A vegán étrendet követő emberek gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy nem fogyasztanak elég fehérjét az általános étrenddel, amit fehérjeporral ki tudnak egészíteni.