Melyik a jobb, fa vagy műanyag nyílászáró?

Melyik a jobb, fa vagy műanyag nyílászáró?Ablakok, ajtók kiválasztásánál mindig felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb választás, a fa vagy a műanyag nyílászáró? Mivel elég költséges beruházásról van szó, valamint a nyílászárókat hosszú távra vásároljuk, így érdemes jól átgondolni a választást vásárlás előtt.

A műanyag nyílászárókat általában az áruk miatt kedvelik sokan, ugyanis jelentősen olcsóbbak, mint a fából készült ajtók, ablakok. Az ár mellett egyéb előnyökkel is rendelkeznek azért ezek a műanyag termékek, pl. sokkal egyszerűbb őket tisztítani, ugyanis a műanyag nem szívja be a vizet, így vízzel könnyedén tisztán tarthatók. Attól sem kell félni ma már, hogy a műanyag elveszíti a színét az UV-sugárzás miatt, ez csak a régi nyílászárókra jellemző. Aki a jellegzetes fa kinézetet kedveli, az találhat olyan műanyag nyílászárókat, melyek nagyon hasonlók a fából készült darabokhoz.

A fa nyílászárók mellett elsősorban az szól, hogy nagyon jól néznek ki, esztétikusabbak, egyedibbek, mint a műanyag társaik. Az egyediséghez természetes megjelenés is társul. Ezt a megjelenést felületkezeléssel, általában festéssel lehet megőrizni. Fa nyílászárók festésére rendszeresen szükség van, ez ideális esetben évenkénti festést jelent. Ahogy említettük, a fa nyílászárók ára magasabb, mint a műanyagoké, különösen akkor, ha jó minőséget választunk, amire szükség is van, ugyanis a minőségbeli különbségek nagyon sokat számítanak fából készült ajtók, ablakok esetén.