Mi a teendő, ha jelez a gázérzékelő?

Mi a teendő, ha jelez a gázérzékelő?Ha olyan készüléket, berendezést használunk zárt térben, amely szén-monoxidot bocsát ki, akkor a biztonságos használathoz szinte kötelező a gázérzékelő felszerelése. A mai modern gázérzékelők már minimális szén-monoxid koncentrációt is érzékelni tudnak, azonban a működési mechanizmusuk miatt ügyelni kell arra, hogy az aktiválást követően idővel nem tudják ellátni funkciójukat, és cserélni kell őket. A fűtési szezonban azonban elengedhetetlen egy ilyen pár ezer forintos készülék, mert jelez, ha valami probléma van.

A gázérzékelő hanghatással jelzi, ha nem megfelelő levegő összetételt érzékel, és ilyenkor azonnal neki kell állni a megfelelő óvintézkedések elvégzésének. Először is ki kell szellőztetni a helyiséget, általában az ajtók, ablakok kinyitásával. Ezt követően kapcsoljuk ki a berendezést, ami a szén-monoxidot generálja, majd pedig hagyjuk el a helyiséget. Fontos, hogy mindenki hagyja el a helyiséget minél gyorsabban, ugyanis pl. fatüzeléses kazánok esetén a tüzet nem biztos, hogy azonnal el lehet oltani, jó esély van rá, hogy tovább fog égni még, és még több szén-monoxid termelődik majd.

Ha szén-monoxid mérgezésre utaló jelek jelentkeznek valakin, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. A hibásan működő berendezéshez, kéményhez a következő használat előtt hívjunk szakembert, aki javítani tudja a problémát, hogy a későbbiekben ne fordulhasson elő.