A lézeres szemkezelést megelőző orvosi vizsgálat

A lézeres szemkezelést megelőző orvosi vizsgálatA lézeres látásjavítás a műtéti eljárások közé tartozik, bár nem kell arra gondolni, hogy heteket kell eltölteni a klinikán. Egy olyan kezelésről van szó, amely előtt pár órával elég befáradni a kiválasztott szemészeti klinikára, elvégzik a kezelést, és utána egy órával már otthon lehet lenni. Azt, hogy a szemműtét ilyen egyszerűen, rutinszerűen történjen, a megelőző alkalmassági vizsgálat biztosítja.

Az alkalmassági vizsgálat nem 10-15 percig tart, mint maga a lézeres szemműtét, hanem másél-két órán át vizsgálják a potenciális páciensek szemeit. Az alkalmassági vizsgálat előtt már ki lehet zárni az emberek egy részét, ugyanis vannak olyan tényezők, melyek alkalmatlanná tesznek valaki a kezelésre. Ilyen pl. a 18 év alatti és a 65 év feletti életkor, a pacemaker viselése, a súlyos cukorbetegség, egyesautoimmun betegségek, egyes szembetegségek.

A kezelést megelőzően néhány napig-hétig nem szabad kontaktlencsét viselni, ugyanis az megváltoztatja a szaruhártya görbületét, így a vizsgálat eredményét is befolyásolja. Mellőzni kell a smink használatát is.

Maga az alkalmassági vizsgálat teljesen fájdalommentes, azonban pupillatágító szemcseppet használnak a vizsgálat során, amely akár egy napos homályos látáshoz is vezethet, így célszerű nem autót vezetve hazamenni a vizsgálat után.

A vizsgálat során több különböző módszerrel, gyakran két különböző szakorvos méri meg a szem fénytörési hibáit. Ez a precizitás jelent garanciát a lehető legpontosabb vizsgálatra, és emiatt fog tartani, plusz a modern lézereknek köszönhetően, néhány percig maga a látásjavító kezelés.