Gyakori kutyabetegségek: a szopornyica

A kutyákat a legtöbb daganatos és degeneratív betegség ugyanúgy fenyegeti, mint az embereket, a fertőző megbetegedéseik nagy része azonban fajspecifikus. Szerencsére a fertőző megbetegedések nagy része szűréssekkel, oltásokkal, odafigyeléssel megelőzhető.

A kutyák élete során végig figyelni kell arra, hogy egészségesek-e, látunk-e rajtuk valamilyen tünetet. Kölyökkorban nagyobb a fertőző betegségek esélye, így ekkor fokozottan ügyelnünk kell minden apró részletre. Nem csak a gazdik folyamatos odafigyelése, hanem a rendszeres állatorvosi vizsgálat is sokat segít az állatok egészségének megóvásában.

Lássuk a leggyakoribb fertőző betegséget, a szopornyicát.

A szopornyica a kutya és rokonai többnyire hevenyen lezajló, néha elhúzódó lázas betegsége, amely főleg a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutos gyulladásában, és idegrendszeri, ritkábban bőrtünetekben jelentkezik. Védőoltással megelőzhető, de ha már kifejlődött a betegség, akkor az esetek többségében végleges a kutya számára.

A fertőzés közvetlen érintkezéssel, vagy takarmánnyal, ivóvízzel, egyéb fertőzött eszközökkel terjed. A betegség lappangási ideje 3-7 napra tehető. A betegség diagnózisát felállítani nem egyszerű. A tünetek felvetik a szopornyica gyanúját, de a korrekt diagnózis felállításához a vírus kimutatására van szükség, amihez állatorvosra van szükség.

A komoly problémák, és a nehéz gyógyíthatóság miatt tehát célszerű a kutyákat beoltani, majd rendszeresen (általában évente) ún. emlékeztető oltásban részesíteni, hogy megelőzzük a betegség kialakulását.