Hasznos információk a paracordról

Hasznos információk a paracordrólManapság már szinte a csapból is a paracord folyik, rengeteget lehet olvasni felhasználásáról, a paracord karkötőkről, egyéb anyagokról, ékszerekről. De mi is az az anyag valójában, amiből a paracord karkötők készülnek, és mit is kell tudni róla?

Mi is az a paracord

A paracord a nevét a parachute cord név rövidítéséből kapta, ami ejtőernyőzsinórt jelent magyarul. Az anyagot az amerikai hadsereg fejlesztette ki, mivel szüksége volt egy olyan anyagra, ami megfelel az ejtőernyőzés igénybevételeinek. A lakosság, az átlagemberek számára csak jóval később vált elérhetővé.

Többféle paracord is létezik

Sokan csak az anyag nevét ismerik, azonban 6 különböző paracordot különböztethetünk meg. A 3-as típusú az, amelyre az emberek általában a paracord megnevezést értik. Az egyes típusok között a különbséget a teherbírásuk jelenti. A skála 44 kg és 340 kg között mozog.

A 340 kg tényleg 340 kg teherbírást jelent?

Nem egészen. Az egyes paracord típusokra jellemző teherbírás statikus, mozdulatlan teherre vonatkozik, és csak akkor, ha a paracord zsinór egyenes, valamint nincs megkötve. Gyakorlatban természetesen ilyen helyzet ritkán fordul elő, sokkal gyakoribb, hogy valamilyen teherbírás-csökkentő tényezőt is figyelembe kell venni.

Mivel a paracord összenyomható, így könnyedén lehet rá csomót kötni. Ez a csomó a felhasználáshoz hasznos lehet, a teherbírást azonban jelentősen csökkentheti. Figyelni kell a csomó kötésénél, ugyanis, ha nagyon szorosra van kötve, előfordulhat, hogy nem is lehet többet kioldani!