A numizmatikáról kezdőknek

A numizmatikáról kezdőknekA numizmatika olyan tudomány, amely a a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozik. Sokan gondolhatnák, hogy csak olyanok foglalkoznak a régi pénzek, akik az idősebb korosztályhoz tartoznak, azonban egyre több fiatal, vagy kezdő van, aki a numizmatikával szeretne foglalkozni.

A régi pénzek gyűjtése nem csak a pénzekről, hanem a mögöttük rejlő információkról, a történelemről is szól. Az adott korban készült vagy használt pénzek segítségével rengeteg érdekes és fontos információ birtokába juthatunk az adott korról. Az eredeti, akár több száz éves érmék könnyen magával tudják ragadni az embereket, olyan információkat lehet megtudni velük, melyeket a történelem könyvek sem biztos, hogy megemlítenek.

A gyűjtők gyakran kompromisszumokat kell, hogy kössenek, ha valamilyen teljességet szeretnének elérni a gyűjtés során, így legtöbben nem gyűjtik az összes létező érmét, hanem csak azoknak valamilyen kisebb csoportját.

Az érmék csoportjai

Történelmi korok szerint

Az érmék gyakori csoportosítási rendszere, ha egy adott korhoz kapcsolódva csoportosítjuk őket. Általában az egyes korokhoz különböző, de legalábbis jól megkülönböztethető érmék tartoznak. Ezek különbözhetnek előállítás, alapanyagok, méret stb. szerint.

Különleges témák

Különleges témának számíthatnak – a történelmi korok mellett – pl. a világeseményekhez, sporteseményekhez kapcsolódó, egyedi készítésű érmék is.

Ország szerint

Az egyes országokhoz tartozó, az országokban készül pénzeket is lehet gyűjteni. Hátránya, hogy pl. hazánk esetén gyakorlatilag lehetetlen minden kor minden pénzét begyűjteni, országunk színes történelme miatt.